Trainen op hartslag tijdens een les

Tijdens een les kun je jouw hartslag gebruiken om je prestaties te meten ten opzichten van het programma. Dat wil zeggen dat je aan je hartslag kunt zien, of je op dat moment de juiste hoeveelheid inspanning levert. Tijdens een CycleMasters les, zie je onderin beeld een aantal waardes, waaronder de Track Zone. Dit is de hoeveelheid intensiteit die van je gevraagd wordt tijdens deze track. Door de oefeningen van de instructeur met meer of minder weerstand uit te voeren, kun je de intensiteit verhogen. Hieraan is ook je hartslag gekoppeld. Hoe intensiever je de workout uitvoert, hoe hoger je hartslag zal zijn.


De hoogte van je hartslag is van een aantal factoren afhankelijk. Zo spelen bijvoorbeeld geslacht, leeftijd en getraindheid een belangrijke rol bij de hoogte van je hartslag. Daarom is het onmogelijk om tijdens de les aan te bevelen wat de exacte waarde van je hartslag moet zijn. Daarom werken we tijdens een les met hartslagzones. Dit is een bereik op basis van jouw maximale hartslag. 


Tijdens een CycleMasters workouts maken we onderscheid tussen de volgende hartslagzones:

  • Track zone 1 - Hartslag op 50 - 60% van maximale hartslag
  • Track zone 2 - Hartslag op 60 - 70% van maximale hartslag
  • Track zone 3 - Hartslag op 70 - 80% van maximale hartslag
  • Track zone 4 - Hartslag op 80 - 90% van maximale hartslag
  • Track zone 5 - Hartslag op 90 - 100% van maximale hartslag

Tijdens een les kun je in elke track zien wat de huidige Track Zone is en wat de Track Zone van de volgende track zal zijn. Gebruik je dus tijdens een les een hartslagmeter, dan kun je in de gaten houden of je huidige hartslagzone overeen komt met de aanbevolen hartslagzone. Gelukkig hoef je dit niet zelf uit te rekenen en tonen we deze waardes voor je in beeld.


In het hartslagblok zie je een schaalverdeling met verschillende kleuren die overeen komen met de vijf hartslagzones. Het ‘hart-icoontje’ (2) geeft aan in welke zone jij op dat moment zit. De omcirkelde kleuren geven aan waar je volgens de les zou moeten zitten (1). Op deze manier heb je dus een indicatie van de gevraagde intensiteit op dat moment van de les.

Let op: Je hartslag is gekoppeld aan je intensiteit, maar het duurt even voordat een aanpassing in geleverde intensiteit resulteert in een verhoging (of verlaging) van je hartslag. Het kan dus even duren voordat je hartslag het gewenste niveau haalt. Probeer de hartslagmeting dus te gebruiken als een indicatie en maak je niet te veel zorgen als je hartslag even wat lager of hoger dan de aanbevolen waardes zijn.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op