Indoor Cycling fiets aanschaffen

Om een CycleMasters les te kunnen volgen heb je een Indoor Cycling fiets nodig. Deze vind je in onze webshop, maar misschien wil je eerst meer weten over de specificaties waar je op moet letten. Hieronder vind je enkele aandachtspunten bij de aanschaf van een Indoor Cycling fiets.


Het weerstandssysteem

Over het algemeen zijn er twee bekende systemen. Een daarvan is het vilt-blok. Hierbij zit er een vilt-blok boven het vliegwiel. Hoe harder deze tegen het vliegwiel drukt, hoe zwaarder de weerstand wordt. Een andere methode is dat de weerstand magnetisch wordt ingesteld, dit kan inwendig en uitwendig bepaald worden. De verschillen in het gebruik zijn als volgt; een Indoor Cycling fiets met een vilt-blok als weerstandssysteem is over het algemeen goedkoper dan een vergelijkbaar exemplaar met magnetische weerstand. Ook geeft een vilt-blok traploze en constante weerstand, echter dient deze wel ongeveer eens in het half jaar te worden vervangen. Een vilt-blok slijt en laat vezels/stof los. Ook moet een dergelijk blok periodiek gesmeerd worden met olie op silicone-basis. Verder wordt als nadeel benoemd /dat dit systeem geluid maakt vanwege het fysiek contact maken met het vliegwiel. Om het vliegwiel in een keer stil te zetten wordt de weerstandsknop ingedrukt waardoor het vilt-blok op het vliegwiel drukt. De weerstandsknop is niet voorzien van een indicator.


Nu de voor-en nadelen van een magnetisch weerstandssysteem; als grootste verschil valt aan te merken dat magnetische weerstandssystemen geen fysiek contact met het vliegwiel maken. Deze systemen werken namelijk middels het Wervelstroom principe. Het vliegwiel draait tussen twee magneten waarvan de onderlinge afstand wordt geregeld door de weerstandsknop. . Hierdoor zijn deze systemen ook vrijwel geruisloos en vergen verder praktisch geen onderhoud. Ook is een dergelijke Indoor Cycling fiets voorzien van een weerstandsindicator waardoor je bijvoorbeeld precies kunt inschatten op wat voor weerstand je een training hebt gedaan. Om het vliegwiel te kunnen stoppen zijn er remblokken geplaatst. Als nadeel wordt soms genoemd dat, bij een elektronisch geregeld weerstandssysteem, de weerstand toeneemt naarmate je cadans omhoog gaat.


De aandrijving

Naast de weerstand is de aandrijving van de Indoor Cycling fiets erg belangrijk. Dit kan namelijk door middel van een ketting of een industriële V-snaar. Een ketting maakt net als op een normale fiets geluid, een V-snaar niet. Daarnaast is het nodig een ketting na verloop van tijd in te spuiten met siliconenspray. Een V-snaar daarentegen heeft geen onderhoud nodig.


Het gewicht van het vliegwiel

Een ander belangrijk aspect is het gewicht van het vliegwiel. Dit gewicht is belangrijk, omdat met het vliegwiel de roterende beweging wordt gemaakt en de weerstand wordt bepaald. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe groter het bereik van de weerstand.


Het gewicht van de Indoor Cycling fiets

Het gewicht van het apparaat zelf is uiteraard belangrijk, omdat dit in verband staat met de stabiliteit van het apparaat. Hoe zwaarder de fiets is, hoe stabieler de fiets staat. Dit merk je voornamelijk bij bepaalde oefeningen, zoals een staande klim. Voor een volledig advies bij de aanschaf van een Indoor Cycling fiets, kun je het beste contact opnemen met een speciaalzaak.


Ben je op zoek naar een duurzame, goede Indoor Cycling fiets? In de shop van CycleMasters, vind je diverse modellen in verschillende prijscategorieën.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op